Sezon na jabłka w pełni :)
- litr mleka
- 3 budynie np śmietankowe
- 5-7 jabłek
- ok 9 łyżek cukru
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g cukru pudru
- 1 jajko
- 125g masła
- szczypta soli
Składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonym spodzie blachy. Pieczemy w nagrzanym do 190st piekarniku przez około 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy. Pozostałą część ciasta zawiniętą w folie chowamy to zamrażalnika.
Z litra mleka odlewamy kubek. Pozostałe mleko zagotowujemy z 5 łyżkami cukru, w odlanym mieszamy budyń dodajemy na gotujące się mleko, chwile gotujemy mieszając. Budyń studzimy.
Na tarce o dużych oczkach ścieramy około 5-7 jabłek ( zależy od wielkości, tak żeby utworzyć warstwę na spodzie ciasta), odciskamy sok, dodajemy około 3 łyżki cukru i wymieszane układamy na spodzie (zostawiamy ok 1 jabłko). Na jabłka kładziemy budyń, następnie rozkładamy resztkę jabłka. Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch ciasta, posypujemy łyżką cukru. Pieczemy ok 30-40 minut w 170st.
Najlepiej jeść ostudzone, po upieczeniu spód namaka od soku z jabłek i ciężko się kroi, ale na zimno smakuje rewelacyjnie. Jeśli chcemy jeść na ciepło do jabłek można dodać bułkę tartą - wchłonie nadmiar soków
Połączenie jabłka i budyniu zawsze niezawodne! :)
OdpowiedzUsuńbardzo, bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńTaki z budyniem wprost uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń