sobota, 27 września 2014

Jabłecznik z budyniem


Sezon na jabłka w pełni :) 




  • litr mleka
  • 3 budynie np śmietankowe
  • 5-7 jabłek
  • ok 9 łyżek cukru

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • szczypta soli

Składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy  i układamy na natłuszczonym spodzie blachy. Pieczemy w nagrzanym do 190st piekarniku przez około 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy. Pozostałą część ciasta zawiniętą w folie chowamy to zamrażalnika.

Z litra mleka odlewamy kubek. Pozostałe mleko zagotowujemy z 5 łyżkami cukru, w odlanym mieszamy budyń dodajemy na gotujące się mleko, chwile gotujemy mieszając. Budyń studzimy.

Na tarce o dużych oczkach ścieramy około 5-7 jabłek ( zależy od wielkości, tak żeby utworzyć warstwę na spodzie ciasta), odciskamy sok, dodajemy około 3 łyżki cukru i wymieszane układamy na spodzie (zostawiamy ok 1 jabłko). Na jabłka kładziemy budyń, następnie rozkładamy resztkę jabłka. Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch ciasta, posypujemy łyżką cukru. Pieczemy ok 30-40 minut w 170st.






Najlepiej jeść ostudzone, po upieczeniu spód namaka od soku z jabłek i ciężko się kroi, ale na zimno smakuje rewelacyjnie. Jeśli chcemy jeść na ciepło do jabłek można dodać bułkę tartą - wchłonie nadmiar soków

3 komentarze:

  1. Połączenie jabłka i budyniu zawsze niezawodne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo, bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki z budyniem wprost uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń