sobota, 8 marca 2014

Sos brokułowy do makaronu



Po niedzielnym śniadaniu pomysł na po niedzielny obiad. Były już pierogi  po pieczonym kurczaku, a tym razem pomysł co zrobić np ze skrzydła indyka pozostałego po rosole


  • brokuł
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • skrzydło indyka
  • 1 cebula
  • pół główki czosnku lub mniej jeśli nie przepadamy opcjonalnie przyprawa czosnek staropolski
  • 250ml śmietanki 30%
  • pieprz ziołowy, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, sól
  • sos sojowy
  • olej lub margaryna 
 Fileta oczyścić, pokroić w paski, zalać 3-4 łyżkami sosu sojowego i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Skrzydło z indyka ugotować ( ja używałam z niedzielnego rosołu) mięso oberwać i drobno posiekać ( będzie służyło jako "zagęszczacz" sosu). Na patelni z tłuszczem zrumieniamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy fileta i smażymy. Brokuł dzielimy na różyczki, podgotowujemy około 5 minut, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso z indyka. Całość podsmażamy kolejne 5 minut, brokuła częściowo można rozgnieść. Doprawiamy i zalewamy śmietanką, ciągle mieszając doprowadzamy do "pyrknięcia" śmietany




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz