Po
niedzielnym śniadaniu pomysł na po niedzielny obiad. Były już
pierogi po
pieczonym kurczaku, a tym razem pomysł co zrobić np ze skrzydła indyka pozostałego po
rosole
- brokuł
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- skrzydło indyka
- 1 cebula
- pół główki czosnku lub mniej jeśli nie przepadamy opcjonalnie przyprawa czosnek staropolski
- 250ml śmietanki 30%
- pieprz ziołowy, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, sól
- sos sojowy
- olej lub margaryna
Fileta oczyścić, pokroić w paski, zalać 3-4 łyżkami sosu sojowego i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Skrzydło z indyka ugotować ( ja używałam z
niedzielnego rosołu) mięso oberwać i drobno posiekać ( będzie służyło jako "zagęszczacz" sosu). Na patelni z tłuszczem zrumieniamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy fileta i smażymy. Brokuł dzielimy na różyczki, podgotowujemy około 5 minut, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso z indyka. Całość podsmażamy kolejne 5 minut, brokuła częściowo można rozgnieść. Doprawiamy i zalewamy śmietanką, ciągle mieszając doprowadzamy do "pyrknięcia" śmietany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz