Pomysł na... obiad dziś mam. Nie będzie to ścisły przepis na jedno konkretne danie, myślę, że każdy pod siebie może go "edytować". I ja sama zazwyczaj dopracowuje bardziej sos pieczarkowy, tym razem zrobiłam sos ekspresowy. Ryż można zastąpić np kaszą gryczaną bądź makaronem - jak to woli. Jednak jeśli skusicie się na moją propozycję zapewniam, że wam posmakuje!
Przepis dla 4 osób z nadwyżką sosu - lubimy zjeść go także samego, maczając bułeczki :)
- 4 filety z kurczaka
- musztarda sarepska
- 4 plastry żółtego sera
- 4 plastry szynki
- boczek wędzony gotowany, kilka plasterków
- przyprawa złocista do kurczaka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, sól
- sos sojowy
- olej do smażenia
Fileta myjemy i oczyszczamy, cienko rozbijamy ( najlepiej robić to przez folię). Przyprawiamy, smarujemy musztardą, kładziemy plaster szynki, plaster sera, boczek pokrojony w cienkie paseczki. Zawijamy roladki, brzegi spinamy wykałaczkami. Postępujemy tak samo z każdą roladką. Gotowe roladki układamy na talerzu, posypujemy przyprawami i skraplamy lekko sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie możemy roladki usmażyć na rozgrzanym oleju. Smażenie zaczynamy od łączenia roladki. Po usmażeniu wyjmujemy wszystkie wykałaczki!!
- 1kg pieczarek
- 0.5l śmietanki 30%
- 3-4 łyżki mąki
- natka pietruszki
- pieprz biały, czarny, ziołowy, sól
- oliwa do podduszenia
- około 5 liści jarmużu
- oliwa
- pieprz cayenne, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Jarmuż myjemy i osuszamy, wycinamy grubą łodygę. Oliwę mieszamy z przyprawami, nacieramy nią liście jarmużu. Pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku przez około 15 minut. Pilnujemy by jarmuż zbytnio nie zbrązowiał bo stanie się gorzki
- 300g białego ryżu ( 3 woreczki)
- sól
- woda
Na talerzu układamy porcję ryżu, następnie nasze roladki, polewamy sosem pieczarkowym. Danie wieńczymy czipsami z jarmużu - DELIKATNIE bo są bardzo kruche!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz