- 2 udka
- 1 długi burak
- 1 duża marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 3-4 ziemniaki
- 100g białej fasoli
- garść posiekanej białej kapusty
- 4 ząbki czosnku
- liście laurowe, ziele angielskie
- pieprz czarny, majeranek, przyprawa rosołowa
- łyżeczka octu
- natka pietruszki
Fasole namaczamy dzień wcześniej. W zimnej wodzie zostawiamy ją na co najmniej 10h ( całą noc). Odlewamy wodę z moczenia, nalewamy świeżą i wolno gotujemy z niewielką ilością soli do miękkości. W tym celu sprawdzamy np co 15 minut ziarenko czy rozgniata się między naszymi palcami. Moja fasola była gotowa po około 40minutach. Buraka owijamy w folie, pieczemy około godziny w 200st. Rozwijamy z foli i zostawiamy to ostygnięcia. Z udek, ziela i liści laurowych gotujemy wywar. Do czystego wywaru dodajemy marchew i pietruszkę starte na dużych oczkach, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy około 15-20 minut. Dodajemy fasolę i kapustę. Buraka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy, a następnie łyżeczkę octu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekaną natkę. Całość jeszcze chwilkę gotujemy, doprawiamy, na talerzu podajemy ze śmietaną lub bez
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz