- 2 średnie marchewki
- 2 dojrzałe banany
- 100g cukru
- 3 jajka
- 175ml oleju słonecznikowego
- 60g orzechów włoskich
- 280g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 200g serka śmietankowego kremowego *
- 50g cukru pudru
- garstka migdałów w płatkach
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać. Banany zgnieść widelcem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i piec około godziny w 180st. Po upieczeniu ciasto zostawić na 15 minut w formie, następnie obkroić boki, otworzyć obręcz, obrócić do góry dnem i po zdjęciu spodu studzić na kratce. Serek na krem wymieszać z cukrem pudrem, posmarować nim ciasto. Migdały podprażyć na suchej patelni, posypać po wierzchu ciasta. Można jeść od razu, przechowywać w lodówce
Ciasto specjalnie na "dziewczyńską imprezę" córki :)
* Używam "Mój ulubiony" lub "Łaciaty"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz