środa, 27 listopada 2013

Marchewkowy tort



  • 2 średnie marchewki
  • 2 dojrzałe banany
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 175ml oleju słonecznikowego
  • 60g orzechów włoskich
  • 280g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 200g serka śmietankowego kremowego *
  • 50g cukru pudru

  • garstka migdałów w płatkach
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać. Banany zgnieść widelcem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i piec około godziny w 180st. Po upieczeniu ciasto zostawić na 15 minut w formie, następnie obkroić boki, otworzyć obręcz, obrócić do góry dnem i po zdjęciu spodu studzić na kratce. Serek na krem wymieszać z cukrem pudrem, posmarować nim ciasto. Migdały podprażyć na suchej patelni, posypać po wierzchu ciasta. Można jeść od razu, przechowywać w lodówce



Ciasto specjalnie na "dziewczyńską imprezę" córki :)




* Używam  "Mój ulubiony" lub "Łaciaty"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz