środa, 13 listopada 2013

Żurek



  • pół kg białej kiełbasy parzonej 
  • duża marchewka
  • 400ml żurku staropolskiego naturalnego
  • pół dużej główki czosnku 
  • dwie łyżeczki chrzanu tartego (ze słoiczka)
  • łyżka lub dwie octu
  • majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny

  • jajka ugotowane na twardo 
  • chleb

Białą kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w plasterki. Marchew obieramy, kroimy w plasterki bądź słupki. Do garnka z około 2l wody dodajemy kiełbasę, marchew, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 20 - 30 minut. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do nadal gotującej się zupy, wlewamy żurek, dodajemy chrzan, sporą ilość majeranku, pieprzymy do smaku. Po około 5 minutach gotowania dodajemy ocet do smaku. Podajemy z jajkiem i chlebem pokrojonym w kosteczkę 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz