- pół kg białej kiełbasy parzonej
- duża marchewka
- 400ml żurku staropolskiego naturalnego
- pół dużej główki czosnku
- dwie łyżeczki chrzanu tartego (ze słoiczka)
- łyżka lub dwie octu
- majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny
- jajka ugotowane na twardo
- chleb
Białą kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w plasterki. Marchew obieramy, kroimy w plasterki bądź słupki. Do garnka z około 2l wody dodajemy kiełbasę, marchew, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 20 - 30 minut. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do nadal gotującej się zupy, wlewamy żurek, dodajemy chrzan, sporą ilość majeranku, pieprzymy do smaku. Po około 5 minutach gotowania dodajemy ocet do smaku. Podajemy z jajkiem i chlebem pokrojonym w kosteczkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz