Domowy najlepszy
- 365g mąki żytniej razowej
- 160g mąki pszennej
- 490g ciepłej wody
- łyżka soli
- 4g suchych drożdży
- 80g ziarenek słonecznika
- 30g pestek dyni
- ulubione nasiona do posypania, u mnie siemię lniane, słonecznik, sezam
- Odrobina oleju, otręby żytnie
Suche składniki na chleb wymieszać, nalać wody i dokładnie mieszając wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45minut. Keksówkę posmarować odrobiną oleju, podsypać żytnimi otrębami. Ciasto lekko zamieszać, przełożyć do keksówki, wygładzić wierzch (ale nie ugniatać), posypać nasionami i ponownie przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 60-70 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 230st grzałka góra i dół przez 30 minut, następnie grzałka tylko dół dodatkowe 15 minut ( można do końca piec na obu grzałkach, ja ze względu na dzieci nie chciałam zbyt mocno chrupiącej góry)
Witaj!
OdpowiedzUsuńNapisałaś u mnie komentarz odn. talerza malowanego w pawie. Dzięki, to bardzo miłe! Niestety nie planuję w najbliższym czasie wrócić do malowania - głównie ze względu na trudności z wypaleniem farby. Jednak jeśli interesuje cię JEDEN talerz, ten właśnie jedyny unikatowy, to możemy się dogadać. U mnie tylko leży, a u Ciebie może by się załapał na jakąś apetyczna sesję ;-)
Ps.Próby pieczenia chleba miałam w planie ale niestety piekarnik padł...Ale kiedyś się uda.
Ps2 Pewnie powinnam napisać pod wpisem o "torcie urodzinowym" - sto lat i wszystkiego najlepszego!
Super, że się odezwałaś :) Bardzo chętnie się dogadam i dziękuje za życzenia :)
UsuńDziś upiekłam chlebek z przepisu, zapomniałam dodać olej ale i tak wyszedł przepyszny:-):-):-)
OdpowiedzUsuńOlej jest tylko do foremki, jak ma się dobrą to oczywiście można pominąć :) Moim blaszakom nie ufam do końca stąd w moim przepisie natłuszczenie formy :) Bardzo się ciesze, że smakował, miło takie komentarze czytać
Usuńteż piekłam,potwierdzam-pyszny i bardzo łatwy!dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakował :)
UsuńCzy zamiast suchych drożdży można dodać świeże? I ew. ile?
OdpowiedzUsuńMożna, dałabym 15g :) W porywach 20g, ale ten chleb nie musi mono wyrastać. Daj proszę znać jak Ci wyszedł
Usuńchciałabym zapytać o typ mąki pszennej, pozdraiwiam
OdpowiedzUsuńUżywam obojętnej jaką akurat mam
Usuń