środa, 15 października 2014

Ciasto Fiona


Ulubione ciasto mojej córki... nie wiem czy przez smak czy bardziej przez kolor



Ciasto
  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 80g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka wody

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku.  Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiać do masy jajecznej. Dodać wodę, wymieszać. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i podsypaną bułką tartą formę. Piec około 20 minut w 180st.

Masa
  • 900ml soku Kubuś w różowym kolorze ( u mnie malina banan)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru (można pominąć)
  • 200g miękkiego masła
Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać z budyniami, dodać do gotującego się soku i energicznie wymieszać, chwile zagotować. Masło utrzeć mikserem, dodać zimny budyń, zmiksować do powstania gładkiej masy, przełożyć na ostygnięte ciasto.

  • 2-3 opakowania ciastek typu delicję ( u mnie z wiśniową galaretką)
Delicje ułożyć na masie budyniowej. Ja zużyłam dokładnie 2 opakowania i 2 delicje z 3 opakowania :) Wstawić do lodówki


Masa 2
  • 500ml śmietanki 30-36%
  • 2 różowe galaretki ( u mnie owoce leśne)
  • 300ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w wodzie, zostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubijamy kremówkę i na koniec dodajemy galaretki, chwile razem miksujemy, następnie wylewamy na delicje.Wstawiamy do lodówki


  • opakowanie różowej galaretki ( owoce leśne)
  • 300ml wody
Galaretkę rozpuścić w wodzie, tężejącą wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce  zostawiając najlepiej na całą noc żeby porządnie całe ciasto zesztywniało

8 komentarzy:

  1. Zachwyca kolorami. Ile pysznych warstw! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto podać źródło inspiracji http://gotowaniecieszy.blox.pl/2014/10/Ciasto-Fiona-przepis.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat nie trafiłeś Anonimie :) Po pierwsze przepis mam od dawna (zapisany w segregatorze więc bij zabij nie wiem skąd), po drugie robię inaczej niż Kasia - biszkopt inny( u mnie na mąkach bez budyniu), masa budyniowa inna ( ja robię z masłem), a po trzecie nawet u Kasi na fb pisałam ZANIM podała przepis, że i u mnie jutro to ciasto. Uprzedzam, że jutro lub pojutrze wstawię Shreka - to tak na wszelki wypadek jakby ktoś wrzucił przede mną ;) Już w lodówce, wzorowałam się na Fionie (tym razem zabrakło mi masła do masy budyniowej), inspirowałam google....następny będzie czerwony kapturek i smerfetka - również po prostu google bez podczytywania na blogach więc wybacz źródeł nie podaje :) Pozdrawiam Anonimie :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię to cicho, a w tej różowej wersji wygląda uroczo

    OdpowiedzUsuń
  4. Uroczo wygląda w tych różach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. RZECZYWIŚCIE DO SHREKA PASUJE IDEALNIE ;)
    ZAPRASZAM NA BRZOSKWINIOWY PRZEKŁADANIEC:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/przekadaniec-brzoskwiniowy.html

    OdpowiedzUsuń