środa, 8 października 2014

Szpinakowa rolada z serkiem i łososiem

Przepyszna przystawka


  • 450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  •  łyżka masła
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne 
  • 200g serka śmietankowego
  • 250g łososia wędzonego w plastrach 

 Szpinak rozmrażamy, podduszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę na łyżce masła. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy ze szpinakiem, mąką i przyprawami, delikatnie dodajemy ubitą pianę. Pieczemy na dużej blaszce (najlepsza będzie oryginalna z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15-20minut w 190st. Po upieczeniu studzimy, smarujemy serkiem, kładziemy plastry łososia i zwijamy w rulon. Owijamy szczelnie folią i schładzamy w lodówce



Można dołożyć ser feta, będzie bardziej słone i intensywniejsze w smaku

5 komentarzy:

  1. pięknie się prezentuje taka rolada! jak dla mnie, to świetny pomysł na imprezę czy uroczystośc rodzinną. Myślisz, że może chwilę postać w lodówce i nie namoknie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można ją śmiało przygotować dzień wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest przepyszna robie ja na wieksze imprezy lub swieta.

    OdpowiedzUsuń