poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciasto bananowe




·        3 jajka
·        1,5 szklanki mąki pszennej
·        100 g miękkiego masła
·        1 szklanka kwaśnej śmietany
·        1,5 szklanki wiórek kokosowych
·        3 banany
·        0,5 szklanki cukru
·        aromat waniliowy
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia

·        garstka migdałów


Banany obrać i pokroić w plasterki. Kokos podprażyć na patelni kilka minut. Masło utrzeć z cukrem i aromatem na puszystą białą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas ucierając. Do masy dodajemy na przemian mąkę z kwaśną śmietaną. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, kokos i banany, całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką.  Gotową masę przełożyć do tortownicy, posypać płatkami migdałowymi i piec w 180 stopniach 35-40 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz