- herbatniki
- 1 litr mleka
- 0,5 szklanki cukru
- szklanka kaszy manny
- kostka masła
- 1l zmiksowanych truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- trochę wody
Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kasza manną. Resztę mleka wlać do garnka, dodać cukier i masło Całość zagotować mieszając od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuje dodać mleko z kaszą szybko mieszając, gotować przez 3-5 minut ( w zależności czy kasza manna zwykła czy błyskawiczna). Herbatniki rozłożyć w formię. Wylać masę, wyrównać, zostawić żeby ostygła. Dwie łyżki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać. Do żelatyny dodawać po łyżce zmiksowanych truskawek dobrze mieszając. Po kilku łyżkach można przelać całość do reszty musu, dobrze wymieszać i wylać na masę z kaszy manny. Wstawić najlepiej na całą noc do lodówki
o ja, ten mus na wierzchu to rozkosz zupełna!
OdpowiedzUsuńZwłaszcza, że nie dodałam cukru i jest prawdziwie truskawkowy :) Słodka kaszka i kwaskowy mus, zachęcam do wypróbowania :)
UsuńW barwach narodowych. ;))
OdpowiedzUsuńDlatego gdy ja wymyślałam mu jakąś słodko kwaśną nazwę mój facet powiedział, że to ciacho kibica :)
Usuń