Za przepis dziękuje koleżance Basi. W zeszłym roku był mały BOM na tego typu sos, taki spolszczony ubogi trochę jakby ajwar ;) Miałam okazję spróbować kilka słoiczków tego sosu - każdy od kogoś innego i ten zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu, z lekkimi zmianami zrobiłam go tak:
- 3kg słodkiej czerwonej papryki
- 3 ostre papryki
- słoiczek (190g) koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 0,5 szklanki octu
- łyżka soli
- 10 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- płaska łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
- 5-6 ząbków czosnku
Wygląda cudnie. Chętnie wypróbuję. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuń