Smakowita i gęsta zalewa, pyszności
- 2kg ogórków
- 2 cebule
- 4-5 ząbki czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka majeranku
- ziele angielskie, liście laurowe
Oczyszczone ogórki pokroić jak lubimy, cebule pokroić w drobną kostkę, obrany czosnek posiekać. Resztę składników (bez ziela i liści laurowych) wymieszać w garnku i zagotować, dodać ogórki, cebule i czosnek, całość podgotować ok 3 minuty, stale mieszając. Nakładać ogórki do słoików, na koniec uzupełnić pozostałą zalewą żeby wszystko przykryła. Do każdego słoika włożyć po 3 kulki ziela i liść laurowy. Wytrzeć rant słoika, zakręcić i pasteryzować 5 minut od zagotowania. Wyjąć z garnka i studzić do góry dnem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz