wtorek, 18 sierpnia 2015

Ogórki w sosie pomidorowym


Smakowita i gęsta zalewa, pyszności





  • 2kg ogórków
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbki czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • ziele angielskie, liście laurowe 
Oczyszczone ogórki pokroić jak lubimy, cebule pokroić w drobną kostkę, obrany czosnek posiekać. Resztę składników (bez ziela i liści laurowych) wymieszać w garnku i zagotować, dodać ogórki, cebule i czosnek, całość podgotować ok 3 minuty, stale mieszając. Nakładać ogórki do słoików, na koniec uzupełnić pozostałą zalewą żeby wszystko przykryła. Do każdego słoika włożyć po 3 kulki ziela i liść laurowy. Wytrzeć rant słoika, zakręcić i pasteryzować 5 minut od zagotowania. Wyjąć z garnka i studzić do góry dnem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz