wtorek, 18 sierpnia 2015

Czerwona kapusta z jabłkiem


Przepyszna, do dań z kaczki obowiązkowa :)




  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg cebuli
Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 
  • liście laurowe
  • ziele angielskie


Kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. W garnku zagotować zalewę (bez ziela i liści laurowych)następnie dodać poszatkowaną kapustę oraz cebulę i gotować na niewielkim ogniu ok. 25 minut aż kapusta nieco zmięknie. Na koniec dodać starte jabłka i gotować jeszcze 5 minut. 
Gotową kapustę nakładać do słoików ugniatając przy pomocy łyżki, na wierzch ułożyć po liściu laurowym i po 3 kulki ziela na każdy słoik. Na koniec dolać do każdego słoika pozostałą w garnku zalewę. Wytrzeć ranty słoika, zakręcić i pasteryzować ok 20 minut, po ugotowaniu wyjąć z garnka i studzić odwrócone do góry dnem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz