wtorek, 18 sierpnia 2015

Ogórki w musztardzie



Taka bogatsza wersja sałatki szwedzkiej




  • ok 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe 

Zalewa:
  • litr wody
  • 3 płaskie łyżki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek musztardy
Ogórki dowolnie pokroić, cebule pokroić w piórka, marchew obrać pokroić w plasterki. Składniki zalewy wymieszać w garnku i zagotować. Na dno słoika ułożyć cebulę i marchew, następnie ogórki, na wierzch po 3 kulki na słoik ziela angielskiego i liść laurowy. Słoiki zalać zalewą przykrywając całkowicie ogórki, zostawiając jednak ok 1-2cm wolnego. Wytrzeć rant słoika, dokładnie zakręcić, pasteryzować 6 minut od zagotowania wody, wyjąć z garnka i studzić odwrócone do góry dnem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz