wtorek, 21 października 2014

Ciasto Lion



Ciasto idealne dla łasuchów. Słodkie, chociaż nie mdłe ( dwa kawałki zjadłam :) ). Co prawda moje nie wyszło tak ładnie jak  TUTAJ ale jest pyszne i szybkie co bardzo sobie cenie w kuchni przy dwójce dzieci ;)




  • herbatniki ( ok 2,5 dużego opakowania - zależy od blachy )
  • puszka masy kajmakowej 
  • 200g serka mascarpone
  • 1l śmietany 36%
  • 4 batony LION
  • łyżeczka cukru pudru
  • kakao
  • 1-2 batony LION

Wykładamy pierwszą warstwę herbatników, kajmak wykładamy równomiernie na herbatniki zostawiając w puszce około 2-3 łyżki masy. Kładziemy drugą warstwę herbatników delikatnie dociskając. Śmietanę ubijamy na sztywno, dzielimy na dwie miski w miarę po równo. Do jednej miski z bitą śmietaną dodajemy mascarpone, drobno posiekane batony lion oraz pozostałą masę kajmakową, chwile miksujemy do połączenia, wykładamy na herbatniki. Do drugiej miski z bitą śmietaną dodajemy łyżeczkę cukru pudru, chwile miksujemy i wykładamy na herbatniki. Całość posypujemy kakao, dekorujemy plastrami batonów Lion




6 komentarzy:

  1. jakiś czasu też je robiłam i jest pyszne i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. NA PEWNO WYBORNE CIACHO !! ZAPRASZAM NA CIASTO Z ROGALIKAMI:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-z-rogalikami-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja, wpraszam się na to cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiało smakować wybornie :) Poczęstowałabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 4 batony do srodka ciasta i 2 do dekorowania? Czy lacznie 6 do srodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tyle zużyłam minus to co zostało podjedzone ;) Aczkolwiek 2 do dekoracji to już tylko względy wizualne, można zostać przy 4 batonikach w kremie

      Usuń