piątek, 1 sierpnia 2014

Zupa staropolska




  • 400g gotowej mieszanki staropolskiej: fasola biała jednolita, fasola siarka, fasola czarne oczko, cieciorka, pszenica obłuszczona
  •  2 marchewki
  • 5-6 ziemniaków
  • 300g kiełbasy ( np śląskiej)
  • 5cm biały kawałek pora + 3 całe liście
  • włoszczyzna suszona, majeranek, pieprz czarny, sól
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • mąka pszenna ( ile masło przyjmie)

  • śmietana 18%

Mieszankę staropolską namaczamy około 12h, następnie wodę odlewamy, a mieszankę kilkakrotnie opłukujemy. Gotujemy około godziny. Do podgotowanej mieszanki dodajemy kilka kulek ziela angielskiego, liście laurowe, pokrojone pozostałe warzywa i pokrojoną kiełbasę. Gotujemy około 30minut. Na patelni roztapiamy czubatą dużą łyżkę masła, mieszając trzepaczką podsypujemy mąki. Zasmażkę ciągle mieszając podsmażamy chwile, żeby mąka nie była surowa, ale nie za długo żeby się nie  przypaliła. Podlewamy wodą z zupy ciągle mieszając żeby nie powstała klucha. Wodę dolewamy stopniowo, aż powstanie w miarę płynna zasmażka. Dodajemy do zupy, doprawiamy, zagotowujmy. Po ugotowaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jeśli lubimy zabielamy śmietaną

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, zrobiłabym jak znikną upały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak też polecam. Osobiście miałam wielkiego smaka, a po zrobieniu stwierdzam, że jest to zdecydowanie "zupa zimowa" ;)

      Usuń