sobota, 16 sierpnia 2014

Cytrynowy dżem z cukinii


Mój pierwszy w życiu dżem i strzał w dziesiątkę! Nie przepadam za dżemami więc wcześniej nie robiłam, ale ten zagości u mnie na stałe. Warzywna półeczka (szczaw - szczaw-szczaw.., ;) ) musi podzielić się miejscem

  • 1,5kg cukinii ( waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek  )
  • 200g cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • skórka i sok z całej cytryny
  • 1/3 szklanki wody

Oczyszczoną cukinie kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy wodą i gotujemy godzinę co jakiś czas mieszając. Miękką blenderujemy, dodajemy cukier, galaretkę, skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny i sok. Całość gotujemy jeszcze pół godziny. Gotowy gorący dżem przekładamy do słoików, od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Z podanej ilości powstanie około litr dżemu, nie znalazłam dokładnych informacji na temat czasu przechowywania - różne strony różnie podają. U mnie zawekowane w ten sposób zostaną zjedzone w najbliższym czasie - stojąc w szafce są lekko płynne, przed jedzeniem wystarczy postawić na noc w lodówce. Partie na zimę poddam tak dla bezpieczeństwa 10minutowej pasteryzacji ;)

8 komentarzy:

  1. jest fajny :) muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! wygląda obłędnie! dużo dałabym zeby skosztować ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia jeszcze jest, zachęcam do zrobienia :)

      Usuń
  3. z warzywa dżem? wooow... :O
    zaintrygowałaś mnie! :) a jaki piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I naprawdę polecam! Od miesiąca przetwarzam sporo kilogramów tego warzywa, kombinacje smakowe można robić przeróżne dobierając galaretki jakie lubimy :)

      Usuń
  4. Ja tez zrobiłam ,ale teraz widze ze pleŝň wyszła i nie wiem dlaczego co zrobiłam zle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie źle zawekowane - być może uszczerbiony słoik, zakrętka poluzowana lub wygięta. Każdemu się zdarzy :)

      Usuń