piątek, 8 sierpnia 2014

Kopytka z kaszy jaglanej


  • 200g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • mąka pszenna ( 100g lub więcej)
  • pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Kasze jaglaną płuczemy, dokładnie przelewamy wrzątkiem, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Wody powinno być ok 2cm ponad poziom kaszy, co jakiś czas należy przemieszać, gdy kasza będzie zupełnie gęsta kończymy gotować i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Do ostudzonej kaszy dodajemy jajka, przyprawy oraz na tyle mąki by wygodnie formowało się kopytka. Formujemy rulon, spłaszczamy, odcinamy kopytka i robimy wzorek "ząbkami" widelca. Należy dobrze podsypywać stolnice mąką w czasie robienia bo mogą się przyklejać, zwłaszcza te czekające na gotowanie. Gotowe kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe kopytka polewałam roztopionym masłem z pieprzem ziołowym ( bo za mało przypraw dałam do środka :) )

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis, coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa smaku, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo nazwy i podobnie prostego sposobu wykonania smak zupełnie inny. Wielce zagorzałym fanom kopytek podeszły średnio - nie zachwyciły, ale zjadliwe. Dzieci które smaków się uczą zajadały ze smakiem, a One są dla mnie najlepszym wyznacznikiem :)

      Usuń
  3. Hm, pierwszy raz widzę! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń