czwartek, 31 lipca 2014

Baton szyszkowy


  •  120g krówek ciągutek
  • 150g czekolady mlecznej 
  • 100g czekolady deserowej
  • około 50g ryżu preparowanego 

Krówki i czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej ( metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą tak by dno miski nie sięgało wody, a jedynie było podgrzewane przez parę wodną). Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Foremkę ( użyłam keksówki) wykładamy folią spożywczą, wykładamy masę i dobrze ugniatamy. Czekoladę deserową roztapiamy jak poprzednio i polewamy/smarujemy wierzch naszego batona. Wkładamy do lodówki żeby całość stwardniała i dała się pokroić










* Baton jest bardzo słodki, można zmienić czekoladę mleczną na deserową tak jak w wykończeniu żeby przełamać ten smak

1 komentarz: