czwartek, 3 lipca 2014

Jagodzianki

  •  0,5 kg mąki pszennej
  •  pół (nawet ciut mniej) szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
  • 8g drożdży suchych
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju

  • 200g jagód
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie cukier choć nie jest konieczny, dodajemy wg gustu ( max 2-3 łyżki)

Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotować jagody, co jakiś czas zamieszać bo będą puszczać sok.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, uformować na dłoni placek nałożyć łychę jagód i dokładnie zlepić jak pieroga, uformować bułeczkę i położyć zlepieniem w dół na blachę z papierem na ok 45minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w 200st ok 15min.

10 komentarzy:

  1. Jagodzianki kojarzą mi się z beztroskimi wakacjami u babci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, że moje dzieci będą miały takie wspomnienia o beztroskim dzieciństwie :) Zapachy domowego jedzenia są najwspanialsze na świecie

      Usuń
  2. Uwielbiam jagodzianki nie ma to jak takie domowe.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo bałam się je robić i po stwierdzam, że nijak ma to się do tych kupowanych - są o niebo lepsze

      Usuń
  3. Mniam! Ale cudowne, narobiłaś mi apetytu i to sporego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne!! niezwykle apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A te pół kilo mąki to pszenna ma być ? ;)

    OdpowiedzUsuń