Ulubione ciasto mojej córki... nie wiem czy przez smak czy bardziej przez kolor
Ciasto
- 3 jajka
- 60g mąki pszennej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 80g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiać do masy jajecznej. Dodać wodę, wymieszać. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i podsypaną bułką tartą formę. Piec około 20 minut w 180st.
Masa
- 900ml soku Kubuś w różowym kolorze ( u mnie malina banan)
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 łyżki cukru (można pominąć)
- 200g miękkiego masła
- 2-3 opakowania ciastek typu delicję ( u mnie z wiśniową galaretką)
Masa 2
- 500ml śmietanki 30-36%
- 2 różowe galaretki ( u mnie owoce leśne)
- 300ml gorącej wody
- opakowanie różowej galaretki ( owoce leśne)
- 300ml wody
Zachwyca kolorami. Ile pysznych warstw! :)
OdpowiedzUsuńOj pyszne pyszne, trzeba to przyznać :)
UsuńAkurat nie trafiłeś Anonimie :) Po pierwsze przepis mam od dawna (zapisany w segregatorze więc bij zabij nie wiem skąd), po drugie robię inaczej niż Kasia - biszkopt inny( u mnie na mąkach bez budyniu), masa budyniowa inna ( ja robię z masłem), a po trzecie nawet u Kasi na fb pisałam ZANIM podała przepis, że i u mnie jutro to ciasto. Uprzedzam, że jutro lub pojutrze wstawię Shreka - to tak na wszelki wypadek jakby ktoś wrzucił przede mną ;) Już w lodówce, wzorowałam się na Fionie (tym razem zabrakło mi masła do masy budyniowej), inspirowałam google....następny będzie czerwony kapturek i smerfetka - również po prostu google bez podczytywania na blogach więc wybacz źródeł nie podaje :) Pozdrawiam Anonimie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to cicho, a w tej różowej wersji wygląda uroczo
OdpowiedzUsuńUroczo wygląda w tych różach :)
OdpowiedzUsuńRZECZYWIŚCIE DO SHREKA PASUJE IDEALNIE ;)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM NA BRZOSKWINIOWY PRZEKŁADANIEC:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/przekadaniec-brzoskwiniowy.html