czwartek, 9 października 2014

Krokiety z ruskim farszem


Naleśniki przygotowujemy wg własnego przepisu


Farsz
  • około 1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • około kilogram białego sera półtłustego
  • 5 cebul 
  • olej do podsmażenia cebuli
  • pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz cayenne, sól


Dodatkowo
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Obrane ziemniaki gotujemy, rozgniatamy widelcem. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy twaróg i całość jeszcze raz mieszamy rozgniatając widelcem. Doprawiamy obficie pieprzem ziołowym, reszta mniej pod nasz smak. Farsz dobrze wymieszany, lekko ugnieciony najlepiej odstawić na całą noc do lodówki.
Nakładamy farsz na naleśniki i składamy ok 2-3cm przeciwległych boków, następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od niezłożonej strony. Lekko spłaszczamy. Obtaczamy w jajku i bułce, podsmażamy



2 komentarze:

  1. aaa coś dla mnie! takie krokiety chętnie bym zjadła :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne krokieciki.
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń