sobota, 4 października 2014

Sernik z żurawiną i konfiturą śliwkową



Mój "tort" urodzinowy... na kolejną  ;)  rocznice 18 urodzin 


Spód
  • 250g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • szczypta soli

Składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy  i układamy na natłuszczonym spodzie blachy. Pieczemy w nagrzanym do 190st piekarniku przez około 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy.



Masa
  • 6 jajek
  • 1kg zmielonego twarogu
  • 250g miękkiego masła
  • 170g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • opcjonalnie szczypta soli kapka octu do ubijania białek

Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie, odcedzamy i obtaczamy w łyżce mąki. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno - ja dodaje szczyptę soli i odrobinę octu wtedy zawsze wychodzi mi mocna sztywna piana. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Masło ucieramy, dodajemy twaróg. Do masy dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, owoce i całość miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony wcześniej spód, pieczemy w nagrzanym do 150st piekarniku, po 30 minutach zmieniamy temperaturę do 130st i pieczemy 30-40minut ( sernik powinien się lekko zezłocić). Studzimy całą noc w zamkniętym piekarniku



Polewa śliwkowa
  •  słoik (250ml) konfitury śliwkowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
 Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Konfiturę wraz z 1/4 szklanki wody ( na oko, chodziło mi o zwiększenie ilości polewy, ale dużo zależy od gęstości naszej konfitury bo chcemy, żeby zastygła na cieście ;) ) podgrzać, ma być ciepła, ale nie gorąca! Dodać żelatynę i energicznie wymieszać, wylać na wierzch ostudzonego sernika, schłodzić w lodówce minimum 2h

4 komentarze:

  1. Na sernik zawsze jest dobra pora, wyglada bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyborny serniczek- takie smakują mi najbardziej:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie, musiał być pyszny :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda wspaniale :)
    Najlepsze życzenia :)

    OdpowiedzUsuń