Chleb żytni bardzo przypadł nam do gustu. Wszystkim domownikom ze względu na smak, mi dodatkowo ze względu na szybki i łatwy sposób robienia. Tym razem postanowiłam udoskonalić go pod moje widzi-mi-się. Uwielbiam żurawinę, zużywam jej naprawdę sporo - do wypieków, do dań mięsnych... a teraz także do chleba :) Polecam bardzo!
- 365g mąki żytniej razowej
- 160g mąki pszennej
- 500g ciepłej wody
- łyżka soli
- 4g suchych drożdży
- 80g ziarenek słonecznika
- 50g suszonej żurawiny
- 50g siemienia lnianego
- 30g pestek dyni
- ulubione nasiona do posypania, u mnie siemię lniane i słonecznik
- Odrobina oleju, otręby żytnie
Suche składniki na chleb wymieszać, nalać wody i dokładnie mieszając wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45minut. Keksówkę posmarować odrobiną oleju, podsypać żytnimi otrębami. Ciasto lekko zamieszać, przełożyć do keksówki, wygładzić wierzch (ale nie ugniatać), posypać nasionami (delikatnie dociskając) i ponownie przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 60-70 minut. Piekarnik nagrzać na maxa grzałka góra dół, wstawić chleb i ustawić 220st grzałka tylko dół. Piec około 45minut
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyrósł jak na żytni chleb! dodatek żurawiny jest genialny :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, wyrósł ładniej niż poprzedni. Może dzięki temu, że wcześniej piekłam pizze i stał blisko kuchenki, a później nad piekarnikiem i na prawdę miał ciepło przy wyrastaniu
UsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika.ja tez uwielbiam żurawinę.zobaczymy jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńSmakował? :)
UsuńBardzo.pyszny.zniknął w mgnieniu oka
Usuń