wtorek, 14 października 2014

Chleb żytni z żurawiną



 Chleb żytni bardzo przypadł nam do gustu. Wszystkim domownikom ze względu na smak, mi dodatkowo ze względu na szybki i łatwy sposób robienia. Tym razem postanowiłam udoskonalić go pod moje widzi-mi-się. Uwielbiam żurawinę, zużywam jej naprawdę sporo - do wypieków, do dań mięsnych... a teraz także do chleba :) Polecam bardzo!



  • 365g mąki żytniej razowej
  • 160g mąki pszennej
  • 500g ciepłej wody
  • łyżka soli
  • 4g suchych drożdży
  • 80g ziarenek słonecznika 
  • 50g suszonej żurawiny
  • 50g siemienia lnianego
  • 30g pestek dyni
  • ulubione nasiona do posypania, u mnie siemię lniane i słonecznik
  • Odrobina oleju, otręby żytnie

Suche składniki na chleb wymieszać, nalać wody i dokładnie mieszając wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45minut. Keksówkę posmarować odrobiną oleju, podsypać żytnimi otrębami. Ciasto lekko zamieszać, przełożyć do keksówki, wygładzić wierzch (ale nie ugniatać), posypać nasionami (delikatnie dociskając) i ponownie przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 60-70 minut. Piekarnik nagrzać na maxa grzałka góra dół, wstawić chleb i ustawić 220st grzałka tylko dół. Piec około 45minut

7 komentarzy:

  1. pięknie Ci wyrósł jak na żytni chleb! dodatek żurawiny jest genialny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, wyrósł ładniej niż poprzedni. Może dzięki temu, że wcześniej piekłam pizze i stał blisko kuchenki, a później nad piekarnikiem i na prawdę miał ciepło przy wyrastaniu

      Usuń
  2. Właśnie wstawiłam do piekarnika.ja tez uwielbiam żurawinę.zobaczymy jak wyjdzie

    OdpowiedzUsuń