Przepyszna przystawka
- 450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
- 200g serka śmietankowego
- 250g łososia wędzonego w plastrach
Szpinak rozmrażamy, podduszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę na łyżce masła. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy ze szpinakiem, mąką i przyprawami, delikatnie dodajemy ubitą pianę. Pieczemy na dużej blaszce (najlepsza będzie oryginalna z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15-20minut w 190st. Po upieczeniu studzimy, smarujemy serkiem, kładziemy plastry łososia i zwijamy w rulon. Owijamy szczelnie folią i schładzamy w lodówce
Można dołożyć ser feta, będzie bardziej słone i intensywniejsze w smaku
pięknie się prezentuje taka rolada! jak dla mnie, to świetny pomysł na imprezę czy uroczystośc rodzinną. Myślisz, że może chwilę postać w lodówce i nie namoknie?
OdpowiedzUsuńMożna ją śmiało przygotować dzień wcześniej :)
OdpowiedzUsuńsuper, dzięki!
UsuńJest przepyszna robie ja na wieksze imprezy lub swieta.
OdpowiedzUsuń