Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie połowy, wgnieść ciasta na blaszki (24x36) wyłożone papierem do pieczenia.
dżem
W oryginalnych przepisach jest duży słoik dżemu z porzeczki, ja nie miałam więc użyłam również ciemnego jednak z jabłka i aronii, starczył mi mały słoiczek ok 150g. Dżem wyłożyć na kruche spody, po równo na oba. Beza
6 białek
1,5 szklanki cukru pudru
Beze ubijamy na sztywno, pod koniec partiami łyżka po łyżce dodajemy cukier puder stale miksując i robiąc przerwy przed kolejnymi łyżkami, żeby cukier się dobrze rozpuścił. Beze wykładamy na nasze spody po połowie - jeśli mamy możliwość piec razem robimy całość na raz, jeśli będziemy piec ciasta osobno ubijamy tylko połowę bezy.
120g płatków migdałowych
Beze przed pieczeniem posypujemy migdałami, po połowie na każde ciasto.
Ciasta pieczemy w 170st przez 40 minut, ja piekę oba ciasta na raz z termoobiegiem. Po upieczeniu wystudzić Krem
750ml mleka
4 łyżki cukru
1 jajko
4 żółtka
40g mąki ziemniaczanej
20g mąki pszennej
200g masła w temperaturze pokojowej
500ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko zblendować z resztą składników (
bez masła!) i wlewać pomału na gotujące się mleko stale mieszając.Na
małym gazie podgotować ok 3-5 minut, najlepiej delikatnie mieszać i
rozcierać trzepaczką by nie powstały grudki. Wystudzić. Gdy budyń będzie
zimny zmiksować z masłem Na jeden z płatów ciasta wylewamy krem budyniowy, przykrywamy drugim ciastem, całość można posypać cukrem pudrem ( następnym razem pominę bo jak dla mnie bez jest już bardzo słodka). Ciasto schłodzić minimum 3h, najlepiej całą noc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz