piątek, 27 marca 2015

Sernik izaura


Idealne na przyjęcia


Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 kostka masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego (domowy) 
  • 4 jaja 
  • 5 łyżek wody 


 Masa serowa
  • 1kg sera (już zmielony z wiaderka) 
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 100g masła 
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki kaszy manny 

wiórki kokosowe do posypania polewy 

W garnku, na małym ogniu, rozpuścić masło, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka,mąkę, proszek do pieczenia - zmiksować, białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać . Blachę do pieczenia posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Przygotować masę serową - ser połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 170 stopni Po upieczeniu ciasto studzić około godziny w uchylonym piekarniku. Na koniec oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.








Jeśli do ciasta zrobimy połowę masy serowej uzyskamy ciasto bardziej brązowe z białymi plamami -  znane jako "sernik cielaczek" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz