piątek, 13 marca 2015

Frittata bolognese


Łatwy do zrobienia, a bardzo efektowny obiad




  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 700g makaronu spaghetti 
  • słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • słoik sosu do spaghetti (z pieczarkami i papryką)
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • garść świeżych liści bazylii 
  • 3 grube plastry żółtego sera pokrojone w kostkę 
  • olej do podsmażenia
  • margaryna i bułka tarta do formy

Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule aż się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażąc rozdrabniamy. Gdy mięso podsmaży się na tyle, że całe będzie jasne, dodajemy sos i koncentrat - możemy oczywiście sami zrobić sos tak jak lubimy :) Całość dusimy, w tym czasie gotujemy makaron al dente. Gdy makaron będzie gotowy sos gasimy, dodajemy ser i mieszamy, następnie dajemy  jajka i bazylie, mieszamy ponownie tym razem już z makaronem. Formę do tortownicy smarujemy tłuszczem i podsypujemy bułką, przekładamy nasze spaghetti do formy i pieczemy ok 20-30 minut w 180st. Po upieczeniu najlepiej na chwile odstawić, przestudzone danie lepiej się kro. Swoją frittate podałam na mieszance sałat 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz