środa, 4 czerwca 2014

Serowe knedle z truskawkami


  • 250g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • około szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • truskawki - ok 6sztuk podobnej wielkości 


  • jogurt naturalny lub śmietana 
  • truskawki
  • cukier
  • ...

Składniki na knedle ugniatamy, mąki dajemy tyle żeby ciasto się lepiło i było lekko klejące, lepiej podsypać dodatkowo dłonie mąką niż dodawać więcej mąki :) Odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, układamy truskawkę i zlepiamy kulki. Układamy na desce z mąką do czasu zlepienia wszystkich knedli. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do 3-5minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy. Lekko przestudzone polewamy sosem śmietano truskawkowym, jogurtowo truskawkowym, samymi przetartymi truskawkami, z cukrem lub bez - jak kto woli :) 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz