- 250g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- około szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- truskawki - ok 6sztuk podobnej wielkości
- jogurt naturalny lub śmietana
- truskawki
- cukier
- ...
Składniki na knedle ugniatamy, mąki dajemy tyle żeby ciasto się lepiło i było lekko klejące, lepiej podsypać dodatkowo dłonie mąką niż dodawać więcej mąki :) Odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, układamy truskawkę i zlepiamy kulki. Układamy na desce z mąką do czasu zlepienia wszystkich knedli. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do 3-5minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy. Lekko przestudzone polewamy sosem śmietano truskawkowym, jogurtowo truskawkowym, samymi przetartymi truskawkami, z cukrem lub bez - jak kto woli :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz