wtorek, 29 października 2013

Kurczak z mango





  • około 800g piersi z kurczaka
  • 2 paczki ryżu parboiled 
  • 1 mango duże lub 2 małe
  • mieszanka roszpunki i rukoli 
  • słodko-pikantny sos chili 
  • przyprawy do mięsa - przyprawa chińska, pieprz ziołowy, czarny, curry, sól
  • oliwa z oliwek

Piersi z kurczaka oczyścić i drobno pokroić, obficie doprawić i odstawić do lodówki ( wystarczą 2 godziny, ja osobiście często szykuje dzień wcześniej i całą noc stoi). Mięso podsmażyć na oliwie, ryż ugotować, mango obrać, pokroić. Wszystkie składniki wymieszać na dużej patelni lub woku, zalać sosem chili ( osobiście zużywam pół buteleczki tao tao na taką porcję - wychodzi bardzo ostre) i chwilkę (3-5 minut) poddusić mieszając. Na talerzu układać koszyczek z mieszanki sałat, wyłożyć danie i jeść póki gorące. Danie wspaniale syci i rozgrzewa :) 

1 komentarz: