środa, 1 lipca 2015

Strucla z dżemem


Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki, zmniejszona jedynie ilość kruszonki bo z komentarzy wynikało, że połowa porcji starczy. Czas pieczenie u mnie taki sam, ale uwaga - u wielu osób wystarczy 20minut więc najlepiej obserwować strucle po tym czasie



Ciasto:
  • 750 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka soli
  • 12g drożdży suchych 
  • słoik dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (34 cm). Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, (moja 24x34 cm) w odległości od siebie. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości ok 30minut, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.
Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawićprzykryte na kilka minut, aż strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę. 

 Kruszonka:
  • 50g masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru ( u mnie połowa to domowy cukier waniliowy)
 Wszystkie składniki wyrobić do powstania kruszonki, ja nabieram składniki czystymi rękami i pocieram jak przy myciu oraz wyrabiam palcami. Przed wyłożeniem na ciasto wstawiam jeszcze do lodówki więc najlepiej przygotować w czasie drugiego rośnięcia ciasta

Strucle przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 180st bez termoobiegu ok 40 minut - obserwować od połowy czasu

3 komentarze:

  1. Strucle są boskie w smaku;) Twoja wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie Ci wyszła;muszę koniecznie wypróbować przepis;) zapraszam na tartę z jeżynami:pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/tarta-z-jezynami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetna! Nie ma to jak porządna dawka kruszonki ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń