piątek, 9 stycznia 2015

Zupa jarzynowa z soczewicą

Idealnie wyważone składniki


  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kalarepa
  • kawałek selera
  • około 10cm kawałek pora (biała część) i 3 cale liście
  • 1 cebula
  • 5-6 ziemniaków
  • łyżka masla
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • koperek, natka pietruszki, liście selera
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • pieprz czarny, susz warzywny, sól

Cebule i białą część pora drobno posiekać, liście pora zostawić w całości, ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw zetrzeć na tarce. Soczewice wypłukać i namoczyć w ciepłej wodzie. Łyżkę masła roztopić w garnku, podsmażyć wszystkie warzywa bez ziemniaków i kalarepy około 5 minut. Wlać soczewicę, dopełnić zimną wodą, dorzucić liście pora,selera, około 3 kulki ziela i 2 liście laurowe. Gotować około 10 minut, dodać ziemniaki i gotować kolejne 20minut. Jako ostatnie dodać susz warzywny i startą kalarepę, podgotować 5 minut. Przyprawić, dodać koperek, na talerzu posypywać posiekaną natką pietruszki. Zabielona śmietaną jeszcze lepsza :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz