piątek, 19 czerwca 2015

Łabędzi puch


Zaraz po 3 bit kiedyś i leśny mech oraz Shrek całkiem nie dawno to chyba kolejne ciasto które zawojowało internet. Głównie za sprawą kremu który robi się z bułeczek. Tak, tak potrzebujemy dwie,trzy suche kajzerki żeby zrobić krem. Tak jak w leśnym mchu zaskakuje szpinak tak tu każdy się dziwi jak to krem z bułek... jak? Czytajcie dalej 



Inspirowałam się  głównie przepisem z bloga Pauliny co prawda większość przepisów jest taka sama to jej zdjęcia urzekło mnie najbardziej :) a jako wzrokowiec przepisy najczęściej wyszukuje po grafice 

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku miksując chwile po każdym. Następnie dodać olej i wodę,zmniejszyć obroty miksera na minimum, przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać tylko do połączenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec ok 30 min w 180st


Krem:
  •  2 lub 3 czerstwe kajzerki ( miałam bardzo małe więc użyłam 3)
  • 3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100g wiórek kokosowych
  • 300g masła

Bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka, docisnąć czymś i odstawić żeby namiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać bułki i wiórki kokosowe. Całość gotować 5 minut mieszając i rozdrabniając ewentualne kawałki bułki. Odstawić do wystudzenia. Zimną masę zmiksować z masłem.

Posypka:
  • 100g wiórek kokosowych
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
Wszystkie składniki wymieszać, umieścić na małej blaszce i podpiec w piekarniku mieszając do zrumienienia. U mnie chwila pod grillem z termoobiegiem

  • Słoiczek dżemu, najlepiej kwaskowego np z czarnej porzeczki 



Upieczony biszkopt rozciąć na dwa płaty. Dolny płat posmarować dżemem, wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim płatem, resztą kremu i posypać wiórkami 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz