Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki, zmniejszona jedynie ilość kruszonki bo z komentarzy wynikało, że połowa porcji starczy. Czas pieczenie u mnie taki sam, ale uwaga - u wielu osób wystarczy 20minut więc najlepiej obserwować strucle po tym czasie
Ciasto:
- 750 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 90 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka soli
- 12g drożdży suchych
- słoik dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i
elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,
odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości
(około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko
wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość
około 4 mm i długość blaszki (34 cm). Posmarować połową słoiczka
powideł, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, (moja 24x34 cm) w odległości od
siebie. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości ok 30minut, strucle powinny
się prawie zetknąć ze sobą.
Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć
strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawićprzykryte na kilka minut, aż
strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę.
Kruszonka:
- 50g masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru ( u mnie połowa to domowy cukier waniliowy)
Wszystkie składniki wyrobić do powstania kruszonki, ja nabieram składniki czystymi rękami i pocieram jak przy myciu oraz wyrabiam palcami. Przed wyłożeniem na ciasto wstawiam jeszcze do lodówki więc najlepiej przygotować w czasie drugiego rośnięcia ciasta
Strucle przed samym pieczeniem
posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 180st bez termoobiegu ok 40 minut - obserwować od połowy czasu
Strucle są boskie w smaku;) Twoja wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie Ci wyszła;muszę koniecznie wypróbować przepis;) zapraszam na tartę z jeżynami:pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/tarta-z-jezynami.html
Ale świetna! Nie ma to jak porządna dawka kruszonki ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/