Idealne na przyjęcia
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru waniliowego (domowy)
- 4 jaja
- 5 łyżek wody
Masa serowa
- 1kg sera (już zmielony z wiaderka)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 100g masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
wiórki kokosowe do posypania polewy
W garnku, na małym ogniu, rozpuścić masło, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka,mąkę, proszek do pieczenia - zmiksować, białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać . Blachę do pieczenia posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Przygotować masę serową - ser połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 170 stopni Po upieczeniu ciasto studzić około godziny w uchylonym piekarniku. Na koniec oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Jeśli do ciasta zrobimy połowę masy serowej uzyskamy ciasto bardziej brązowe z białymi plamami - znane jako "sernik cielaczek" :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz