Pychotka - Pani Walewska
Pyszna i piękna
Kruche ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie połowy, wgnieść ciasta na blaszki (24x36) wyłożone papierem do pieczenia.
W oryginalnych przepisach jest duży słoik dżemu z porzeczki, ja nie miałam więc użyłam również ciemnego jednak z jabłka i aronii, starczył mi mały słoiczek ok 150g. Dżem wyłożyć na kruche spody, po równo na oba.
Beza
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
Beze ubijamy na sztywno, pod koniec partiami łyżka po łyżce dodajemy cukier puder stale miksując i robiąc przerwy przed kolejnymi łyżkami, żeby cukier się dobrze rozpuścił. Beze wykładamy na nasze spody po połowie - jeśli mamy możliwość piec razem robimy całość na raz, jeśli będziemy piec ciasta osobno ubijamy tylko połowę bezy.
Beze przed pieczeniem posypujemy migdałami, po połowie na każde ciasto.
Ciasta pieczemy w 170st przez 40 minut, ja piekę oba ciasta na raz z termoobiegiem. Po upieczeniu wystudzić
Krem
- 750ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 40g mąki ziemniaczanej
- 20g mąki pszennej
- 200g masła w temperaturze pokojowej
500ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko zblendować z resztą składników (
bez masła!) i wlewać pomału na gotujące się mleko stale mieszając.Na
małym gazie podgotować ok 3-5 minut, najlepiej delikatnie mieszać i
rozcierać trzepaczką by nie powstały grudki. Wystudzić. Gdy budyń będzie
zimny zmiksować z masłem
Na jeden z płatów ciasta wylewamy krem budyniowy, przykrywamy drugim ciastem, całość można posypać cukrem pudrem ( następnym razem pominę bo jak dla mnie bez jest już bardzo słodka). Ciasto schłodzić minimum 3h, najlepiej całą noc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz