Każdy kto próbował mówi, że to sernik - i faktycznie tak dokładnie smakuje. Taki inny sernik, a najbardziej inny bo bez sera ;)
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 250g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- powidła czekośliwka ( można inne ulubione)
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 1/3 i 2/3. 1/3 wkładamy do zamrażarki. Blachę do pieczenia natłuszczamy, podsypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto. Smarujemy powidłami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st, pieczemy ok 15minut. Po wyjęciu studzimy
Masa:
- 6 białek
- szczypta soli, kapka octu
- 3 duże śmietany 18% ( każda po 330g)
- niepełna szklanka cukru ( z czego połowa to u mnie domowy cukier waniliowy)
- 2 budynie śmietankowe ( bez cukru)
- cukier puder
Bardzo dobre ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuńCzy śmietana ma być kwaśna?
OdpowiedzUsuńTak, zwykła śmietana 18% lub gęsta 12%
Usuń