środa, 4 marca 2015

Ciasto styropian



Każdy kto próbował mówi, że to sernik - i faktycznie tak dokładnie smakuje. Taki inny sernik, a najbardziej inny bo bez sera ;) 





Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

  • powidła czekośliwka ( można inne ulubione) 

Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 1/3 i 2/3. 1/3 wkładamy do zamrażarki. Blachę do pieczenia natłuszczamy, podsypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto. Smarujemy powidłami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st, pieczemy ok 15minut. Po wyjęciu studzimy


Masa:
  • 6 białek
  • szczypta soli, kapka octu
  • 3 duże śmietany 18% ( każda po 330g)
  • niepełna szklanka cukru ( z czego połowa to u mnie domowy cukier waniliowy)
  • 2 budynie śmietankowe ( bez cukru)


  • cukier puder
Do białek dodajemy sól i ocet, ubijamy na sztywną pianę, stopniowo stale ubijając dodajemy cukier, następnie proszek budyniowy. Na koniec łyżką dodajemy śmietanę delikatnie mieszając. Masę wylewamy na podpieczone wcześniej ciasto, na wierzch tarką o dużych oczkach ścieramy wcześniej zamrożone kruche ciasto. Pieczemy w 170st przez 50-60 minut do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu ciasto trzymamy w uchylonym lekko piekarniku przez co najmniej godzinę, po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Można jeść tego samego dnia, a najlepsze następnego po schłodzeniu w lodówce

4 komentarze: