Łatwy do zrobienia, a bardzo efektowny obiad
- 0,5kg mięsa mielonego
- 700g makaronu spaghetti
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- słoik sosu do spaghetti (z pieczarkami i papryką)
- 4 jajka
- 1 cebula
- garść świeżych liści bazylii
- 3 grube plastry żółtego sera pokrojone w kostkę
- olej do podsmażenia
- margaryna i bułka tarta do formy
Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule aż się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażąc rozdrabniamy. Gdy mięso podsmaży się na tyle, że całe będzie jasne, dodajemy sos i koncentrat - możemy oczywiście sami zrobić sos tak jak lubimy :) Całość dusimy, w tym czasie gotujemy makaron al dente. Gdy makaron będzie gotowy sos gasimy, dodajemy ser i mieszamy, następnie dajemy jajka i bazylie, mieszamy ponownie tym razem już z makaronem. Formę do tortownicy smarujemy tłuszczem i podsypujemy bułką, przekładamy nasze spaghetti do formy i pieczemy ok 20-30 minut w 180st. Po upieczeniu najlepiej na chwile odstawić, przestudzone danie lepiej się kro. Swoją frittate podałam na mieszance sałat
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz