Ciasto miodowe
- 500g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu ( u mnie lipowo spadziowy)
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wymieszać mikserem przy użyciu mieszadłem hakowym, na koniec zagnieść. Podzielić na 3 równe części i każda delikatnie rozwałkować - można przełożyć folią żeby nie kleiło się do wałka lub rwać małe kawałki, rozpłaszczać i wyłożyć formę, ja zazwyczaj pierw trochę wałkuje ile mogę, a na koniec i tak muszę trochę dorwać. Ciasto układamy na papierze do pieczenia - nie trzeba wtedy dodatkowego tłuszczy. Piec około 15minut w 180 stopniach. Delikatnie wyjąć ciasto z formy, zsunąć z ciepłego papieru i piec następny płat. Ja po upieczeniu trzymam płat na płacie przełożony papierem do pieczenia. Płaty można zostawić na 2-3 dni w chłodne miejsce, ale nie lodówka.
Masa grysikowa
- litr mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 200g cukru
- kostka masła
Odlać szklankę mleka, pozostałe zagotować z cukrem i kostką masła. W kubku wymieszać pozostałe mleko z kaszą manną, dodać do gotującego się mleka i gotować około 3 minuty ciągle mieszając. Odstawić do lekkiego przestudzenia i zagęszczenia.
Polewa czekoladowa
- 200g masła
- 100g kakao
- 250g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku na małym gazie ciągle mieszając. Nie doprowadzać do zagotowania. Podane składniki są na podwójną polewę ( jak w tytule jest to ciasto mocno czekoladowe, zmniejszając ilość o połowę także wystarczy do polania ciasta)
Dodatkowo
- puszka czekoladowej masy kajmakowej
Na blaszkę wykładamy pierwszy upieczony płat ciasta miodowego, kładziemy połowę masy kajmakowej, następnie połowę masy grysikowej, przykrywamy drugim płatem i lekko dociskamy. Ponownie dajemy resztę kajmaku i resztę grysiku, przykrywamy trzecim płatem i lekko dociskamy. Górę polewamy polewą czekoladową
Na zdjęciu może się wydawać, że masy grysikowej jest mało - z tego akurat ciasta sporą część dzieci wyjadły mi prosto z garnka nim dałam na ciasto, ale zapewniam, że ilość z przepisu będzie odpowiednia
Pyszna!!
OdpowiedzUsuńMoja podpowiedz co do ciasta-przygotowuje od razy 3 placki na trzech papierach do pieczenia a po upieczeniu wyjmuję z blachy i wkładam kolejny placek na gotowym już papierze :)
OdpowiedzUsuńMam 3 blachy w jednym rozmiarze więc i ja wrzucam pierwszy, a w tym czasie na pozostałych blaszkach przygotowuje kolejne i piekę jeden po drugim
UsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń