Idealnie wyważone składniki
- 3 marchewki
- korzeń pietruszki
- kalarepa
- kawałek selera
- około 10cm kawałek pora (biała część) i 3 cale liście
- 1 cebula
- 5-6 ziemniaków
- łyżka masla
- szklanka czerwonej soczewicy
- koperek, natka pietruszki, liście selera
- ziele angielskie, liść laurowy
- pieprz czarny, susz warzywny, sól
Cebule i białą część pora drobno posiekać, liście pora zostawić w całości, ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw zetrzeć na tarce. Soczewice wypłukać i namoczyć w ciepłej wodzie. Łyżkę masła roztopić w garnku, podsmażyć wszystkie warzywa bez ziemniaków i kalarepy około 5 minut. Wlać soczewicę, dopełnić zimną wodą, dorzucić liście pora,selera, około 3 kulki ziela i 2 liście laurowe. Gotować około 10 minut, dodać ziemniaki i gotować kolejne 20minut. Jako ostatnie dodać susz warzywny i startą kalarepę, podgotować 5 minut. Przyprawić, dodać koperek, na talerzu posypywać posiekaną natką pietruszki. Zabielona śmietaną jeszcze lepsza :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz