piątek, 9 stycznia 2015

Placki z zsiadłego mleka


Z kresowej kuchni mojej babci, smak i zapach dzieciństwa. Wtedy nastawiało się świeże mleko na 3-4 dni, ja skorzystałam z gotowego. Dodając pół łyżeczki soli otrzymamy placuszki idealne do obiadu i maczania sosu




  • 450g zsiadłego mleka ( wybieramy czyste bez dodatków!)
  • 200g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka octu ( nie pełna) 
  • szczypta soli
Z mleka odlewamy szklankę, odstawiamy. Pozostałe mleko miksujemy z mąką i solą. Do mleka w szklance dodajemy sodę i ocet, mieszamy. Uwaga mleko zacznie buzować więc najlepiej zrobić to w większym kubku i nad miską. Wlewamy do pozostałego mleka, miksujemy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju jak naleśniki tylko grubsze

1 komentarz: