- duża cukinia
- ok. 1kg kiełbasy np śląskiej
- 2-3 cebule
- 5-6 papryk
- 2-3 pomidory
- natka pietruszki
- liście laurowe, ziele angielskie
- pieprz czarny, ziołowy, cayenne, papryka ostra
- łyżeczka mąki (opcjonalnie)
- oliwa
W dużym garnku na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Z pomidorów wydrążamy gniazdo nasienne, nacinamy spód i sparzamy. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do garnka ( pamiętajmy że pomidory to jedyne warzywa które im bardziej przetworzone tym lepsze tak więc mogą się spokojnie długo dusić :) )Cukinie obieramy ( jeśli młoda i lubimy to nie trzeba, skórka cukini po dokładnym wyszorowaniu jest jak najbardziej jadalna) i (jeśli zbyt dojrzała wydrążamy środek z nasionami ) kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę podobną do cukinii. Gotowe warzywa dodajemy do garnka, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, posiekaną natkę pietruszki i całość dusimy. Jeśli chcemy zachować kawałki warzyw lepiej ich zbytnio nie mieszać i wystarczy im około 20minut duszenia. W moim wypadku chciałam uzyskać bardziej papkę (zwłaszcza z cukinii za którą nie przepadam w kawałkach) więc dusiłam całość około 30minut często mieszając (wręcz rozgniatając cukinie). Na koniec duszenia leczo doprawić, jeśli wyszło zbyt płynne odlewamy do miseczki kilka łyżek powstałego sosu, rozcieramy z około łyżeczką mąki i po dodaniu z powrotem do garnka wystarczy 3-5 minut aby pozbyć się smaku surowej mąki, a sos się zagęści
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz