czwartek, 3 października 2013

Leczo





  • duża cukinia
  • ok. 1kg kiełbasy np śląskiej
  • 2-3 cebule
  • 5-6 papryk
  • 2-3 pomidory
  • natka pietruszki
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • pieprz czarny, ziołowy, cayenne, papryka ostra 
  • łyżeczka mąki (opcjonalnie)  
  • oliwa

W dużym garnku na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Z pomidorów wydrążamy gniazdo nasienne, nacinamy spód i sparzamy. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do garnka ( pamiętajmy że pomidory to jedyne warzywa które im bardziej przetworzone tym lepsze tak więc mogą się spokojnie długo dusić :) )Cukinie obieramy ( jeśli młoda i lubimy to nie trzeba, skórka cukini po dokładnym wyszorowaniu jest jak najbardziej jadalna)  i (jeśli zbyt dojrzała wydrążamy środek z nasionami ) kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę podobną do cukinii. Gotowe warzywa dodajemy do garnka, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, posiekaną natkę pietruszki i całość dusimy. Jeśli chcemy zachować kawałki warzyw lepiej ich zbytnio nie mieszać i wystarczy im około 20minut duszenia. W moim wypadku chciałam uzyskać bardziej papkę (zwłaszcza z cukinii za którą nie przepadam w kawałkach) więc dusiłam całość około 30minut często mieszając (wręcz rozgniatając cukinie). Na koniec duszenia leczo doprawić, jeśli wyszło zbyt płynne odlewamy do miseczki kilka łyżek powstałego sosu, rozcieramy z około łyżeczką mąki i po dodaniu z powrotem do garnka wystarczy 3-5 minut aby pozbyć się smaku surowej mąki, a sos się zagęści

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz