- około 800g piersi z kurczaka
- 2 paczki ryżu parboiled
- 1 mango duże lub 2 małe
- mieszanka roszpunki i rukoli
- słodko-pikantny sos chili
- przyprawy do mięsa - przyprawa chińska, pieprz ziołowy, czarny, curry, sól
- oliwa z oliwek
Piersi z kurczaka oczyścić i drobno pokroić, obficie doprawić i odstawić do lodówki ( wystarczą 2 godziny, ja osobiście często szykuje dzień wcześniej i całą noc stoi). Mięso podsmażyć na oliwie, ryż ugotować, mango obrać, pokroić. Wszystkie składniki wymieszać na dużej patelni lub woku, zalać sosem chili ( osobiście zużywam pół buteleczki tao tao na taką porcję - wychodzi bardzo ostre) i chwilkę (3-5 minut) poddusić mieszając. Na talerzu układać koszyczek z mieszanki sałat, wyłożyć danie i jeść póki gorące. Danie wspaniale syci i rozgrzewa :)
Jak z mango to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń