Pomidorowa jaka jest każdy wie. Ponoć czwartek jest dniem zupy pomidorowej, u nas jest to zawsze poniedziałek ponieważ lubię pomidorową na niedzielnym rosole :)
- Rosół z indyka wraz z mięsem, marchewką, pietruszką i selerem
- koncentrat pomidorowy
- natka pietruszki
- śmietana 30%
- jajka
- mąka
- woda gazowana
- pieprz, lubczyk suszony, przyprawa rosołowa
Do rosołu dodać koncentrat pomidorowy i zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki. W garnuszku utrzeć kluski - na każde użyte jajko użyć około 30-40g mąki. Kluski mają wyjść jak gęsta, ciągnąca (nie lejąca się ) papka. Popieprzyć i lekko posolić. Dodać odrobinę wody gazowanej i od razu wylewać kluski na gotującą się zupę. Kluski można lać dowolnie, ja lubię duże kluchy więc wylewam kluski z jak najniższej wysokości, pomagając sobie łyżką odcinam duże porcje kluch. Zamieszać zupę, doprawić i chwile podgotować. Gdy zupa przestanie się gotować, zabielić słodką śmietanką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz