Przepyszna, do dań z kaczki obowiązkowa :)
- 3 kg czerwonej kapusty
- 1 kg jabłek
- 0,5 kg cebuli
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 3 płaskie łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- liście laurowe
- ziele angielskie
Kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach
tarki. W garnku zagotować zalewę (bez ziela i liści laurowych)następnie dodać poszatkowaną kapustę oraz
cebulę i gotować na niewielkim ogniu ok. 25 minut aż kapusta nieco
zmięknie. Na koniec dodać starte jabłka i gotować jeszcze 5
minut.
Gotową kapustę nakładać do słoików ugniatając przy pomocy łyżki, na wierzch ułożyć po liściu laurowym i po 3 kulki ziela na każdy słoik. Na koniec dolać do każdego słoika pozostałą w
garnku zalewę. Wytrzeć ranty słoika, zakręcić i pasteryzować ok 20 minut, po ugotowaniu wyjąć z garnka i studzić odwrócone do góry dnem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz