Taka bogatsza wersja sałatki szwedzkiej
- ok 2 kg ogórków gruntowych
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- ziele angielskie
- liście laurowe
Zalewa:
- litr wody
- 3 płaskie łyżki soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 3/4 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 5 łyżeczek musztardy
Ogórki dowolnie pokroić, cebule pokroić w piórka, marchew obrać pokroić w plasterki. Składniki zalewy wymieszać w garnku i zagotować. Na dno słoika ułożyć cebulę i marchew, następnie ogórki, na wierzch po 3 kulki na słoik ziela angielskiego i liść laurowy. Słoiki zalać zalewą przykrywając całkowicie ogórki, zostawiając jednak ok 1-2cm wolnego. Wytrzeć rant słoika, dokładnie zakręcić, pasteryzować 6 minut od zagotowania wody, wyjąć z garnka i studzić odwrócone do góry dnem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz