- 4 jajka
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 450g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300ml maślanki
- 100g wiórek kokosowych *
- 150ml słodkiej śmietanki
Jajka z cukrami ubić na puszystą masę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser zmniejszyć na najniższe obroty i do masy przesiać połowę mąki, dolać połowę maślanki, następnie pozostałą mąkę i pozostałą maślankę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i podsypanej formy. Posypać równomiernie kokosem, piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut ( do suchego patyczka) w 180st. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika i polać równomiernie śmietanką. Pozostawić do ostygnięcia
* Można posypać zmielonymi orzechami, płatkami migdałów lub inna posypką jaką lubimy
bez polania śmietanką nie przejdzie ? ;c
OdpowiedzUsuńPrzejdzie, ale ze śmietanką jest miękkie i wilgotne, bez nie gwarantuje tak dobrego smaku ;)
UsuńUwielbiam takie ciasto, proste i szybkie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na kruche ciasteczka
Uwielbiam takie proste ciasta bez udziwnień, a do tego kubek kakao i pełnia szczęścia osiągnięta.
OdpowiedzUsuń