poniedziałek, 27 stycznia 2014

Kurczak w pomarańczach


Po kurczaku z mango pora na kolejne owocowo - mięsne połączenie :)

  • 3 nóżki z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz czarny, ziołowy, cayenne 
  • olej do smażenia 

Nózki kurczaka umyłam, osuszyłam, podzieliłam na udko i podudzie, ponacinałam. Sok z jednej pomarańczy zmieszałam z resztą składników. Do powstałej marynaty włożyłam przygotowane mięso, dokładnie natarłam i odstawiłam do lodówki na 3h. Na patelni rozgrzałam olej, mięso z marynaty podsmażyłam mocno z każdej strony, pozostałą marynatę lekko rozwodniłam i dodałam na patelnie. Na niewielkim gazie dusiłam około 1 - 1,5h  co jakiś czas obracając. Po uduszeniu mięso przełożyłam do garnuszka, pomarańcze obrałam i pokroiłam w "kostkę", szybko podsmażyłam na pozostałym na patelni tłuszczu z marynatą - około 0,5minuty tak żeby pomarańcza dokładnie wymieszała się z marynatą, ale nie rozgotowała. Powstałym sosem zalałam mięso*










* można nie zdejmować mięsa z patelni i pomarańcze poddusić razem z mięsem, ja jednak szykowałam je szybciej niż mieliśmy zjeść i tak mi było wygodniej i lepiej żeby zbytnio nie przestygły :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz